vrijdag 29 juni 2012

Dierlijke vliegmachine

In de laatste bijeenkomst Beeldende Vorming was de opdracht om in een duo een vliegmachine te maken met een dierlijk uiterlijk. Zowel over de vorm als over de constructie van de machine moest worden nagedacht, want de constructie moest een geheel vormen en er moesten minimaal 3 assemblage technieken worden toegepast. De lastigste opdracht bleek het aan elkaar monteren van de onderdelen zonder lijm, nietjes of plakband te gebruiken. Zie hier het eindresultaat: 



woensdag 27 juni 2012

Onderzoek

Onderzoek kleuters en ICT- gebruik

 
Door Yvette de Ruijter

Ik onderzoek het ICT- gebruik van kleuters in het basisonderwijs, omdat ik de volgende vraag wil onderzoeken: Wat hebben de ontwikkelingen van de ICT voor invloed op het kleuteronderwijs en op welke accenten moet bij het toepassen van ICT- onderwijs bij de kleuters gelet worden? Door deze onderzoeksvraag hoop ik meer te weten te komen over het gebruik van ICT bij kleuters en het belang hiervan om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen.

De computer is niet meer weg te denken uit onze samenleving en is bijna een primaire levensbehoefte geworden. Ook ICT in het onderwijs neemt een steeds belangrijkere rol in. Niet alleen voor leerlingen van de school, maar ook van de leerkrachten wordt verwacht dat zij de juiste ICT- toepassingen kunnen verwerken in hun onderwijsaanbod.. Kinderen groeien al vanaf jonge leeftijd met de computer op. Toch is een eerste uitdaging voor het onderwijs is ervoor te zorgen dat alle leerlingen de nodige ICT- competenties veroveren en tevens op de juiste verantwoorde manier.

De kleuterschool heeft een belangrijke taak aan het begin van de schakel. Het is de plaats waar de meeste kinderen voor het eerst met het medium computer geconfronteerd worden. Daarbij zijn kennis en attitude net zo belangrijk als het aanleren van de bedieningsvaardigheden. De computer dient als een soort hulpleraar. Met behulp van de computer kunnen de leerstofonderdelen op een nieuwe manier aangeboden worden zoals bij het aanvankelijk rekenen, oefenen van taalvaardigheid en oriƫntatie in de ruimte. Het is de taak van de leerkracht om uit de veelheid van toepassingen de juiste te vinden die het ontwikkelgericht werken bevorderen. Het ontwikkelingsgericht werken met ICT in de kleuterschool kan het beste gecontroleerd worden door de toepassing van tien accenten. Hieronder een selectie:

1 Het eerste contact van de kleuter met de computer moet positief zijn.
In eerste instantie zal men bij gebruik van de computer erop letten of de kleuter zich goed voelt, gemotiveerd is en plezier beleeft aan het gebruik. Om een kleuter op zijn gemak te stellen wordt gebruik gemaakt van bekende figuren die het kind al kent en nog niet gewerkt met programma’s die erg prestatiegericht zijn of waarbij gefocust wordt op goed/fout.

2 Correcte houding en muisgebruik
Het is belangrijk om bij het eerste gebruik van de computer te letten op een goede houding van de kleuter en juist muisgebruik. Het is later namelijk erg lastig om een foute houding af te leren. Er kan bij oudere kleuters ook gewerkt met een thema over het aannemen van een goede houding.

3 Leren communiceren met dit interactief medium
De computer communiceert middels visuele en auditieve elementen. Belangrijk zijn de pictogrammen die bepaalde functies activeren, de cursor, aanduidingen als goed/fout, bijkomende uitleg door en hulpprogramma etc. Er wordt verwacht van de kleuter dat zij de boodschap op een juiste manier interpreteren en er gepast op kunnen reageren.

4 Een onmisbaar instrument in het dagelijks leven
Voor veel mensen is de computer inmiddels bijna onmisbaar geworden. Het is nuttig om eens iemand uit te nodigen die kan vertellen wat de computer allemaal doet en voor hem betekent. Ook verhaaltjes kunnen hierbij helpen.

5 Informatie en communicatie
De computer als informatie- en communicatie instrument en het kennismaken met het internet is ook van belang. Het is bijvoorbeeld mogelijk om na aanleiding van een actueel onderwerp een aantal websites te bezoeken met de kleuters en foto’s en filmpjes te bekijken. Een email sturen naar een ouder van een kind of een andere kleuter kan ook goed als oefening gebruikt worden.

Naast bovenstaande accenten zijn er nog een viertal competenties die bij het ICT- gebruik van kleuters een belangrijke rol spelen. Bij de cognitieve competentie trainen de kleuters de toenemende zelfstandigheid in de praktijk zoals bijvoorbeeld het spelen van een computerspel waarbij de leerkracht erop let of de leerling het begrijpt. Bij de creatieve competentie wordt de nieuwsgierigheid, het doorzettingsvermogen en de originaliteit van het kind bedoelt. Bij de motorische competentie werken de kinderen aan de oog- hand- coƶrdinatie en de muisvaardigheid.  De sociale- emotionele competentie gaat over de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van de kleuter en het vermogen tot samenwerken. Hier kan aan gewerkt worden in de computerhoek door meerdere leerlingen een spel te laten spelen achter de computer waarbij ze elkaar bijvoorbeeld moeten helpen.

Een voorbeeld van een eigentijds schoolpakket dat goed in het kleuteronderwijs gebruikt kan worden is ‘Schatkist met de muis’. Onder meer het Schatkist lezen en Schatkist rekenen worden aangeboden. De software bestaat uit spelletjes die de beginnende geletterdheid, mondelinge taalvaardigheid en de beginnende gecijferdheid van kleuters stimuleren. Elk programma bevat vrolijke en uitdagende spelletjes op verschillende niveaus. Het computerprogramma kan het hele jaar door gebruikt worden en is speciaal ontwikkeld om het zelfstandig werken van de kleuter te bevorderen.

Een digitaal schoolbord is een groot interactief whiteboard die gekoppeld is aan een computer. Een beamer projecteert de beelden op het bord. Op het digibord kun je alles tonen wat je met de computer ook kunt doen. Wat kun je met een digitaal schoolbord in de kleuterklas en wat zijn de voordelen? De voordelen zijn dat je gemakkelijk het onderwijsaanbod kunt visualiseren, prenten van een prentenboek groot kunt tonen en er is veel interactie mogelijk.

De mogelijkheden van een digibord in de kleuterklas:

* Digitale prentenboeken (voorlezen)                                      
* Koekeloere kijken                                                               
* Filmfragmenten van teleblik of beeldbank                            
* Je kunt erop tekenen
* Computerlessen klassikaal aan de kinderen uitleggen
* Notebooklessen voor klassikaal of individueel gebruik. 
* Online (educatieve) spelletjes spelen. 
* Websites tonen
* Presentaties 
* Muziekfragmenten
* Etc, etc, etc 
Op de website digischool.kennisnet.nl kun je terecht voor onder meer een groot aantal educatieve websites speciaal ontwikkeld voor kleuters zoals rekenen voor kleuters, Bob de Bouwer en kleuren, tellen en spelen op de computer. Voor de leerkracht zijn er prentenboeken voor het digibord (of de computer) te vinden en speciale digibordlessen. Erg interessant om eens nader te bekijken!


Bronnen:

ICT- gebruik in de kleuterklas
Gino Vanherweghe
Regionaal ExpertiseNetwerk West-Vlaanderen
www.renwv.be
Met medewerking van Germain Dekimpe, Chantal Vincke en Jo Bultheel.

maandag 25 juni 2012

zondag 24 juni 2012

vrijdag 22 juni 2012

Pabotool


Bovenstaand de uitslag van de ICT- Pabotool. Ik scoor met name hoog op de punten 'samenwerken met omgeving' en 'competent in reflectie en ontwikkeling'. Ik ben ervan op de hoogte welke digitale middelen er zijn om ouders en andere belanghebbenden te informeren. Daarbij kan ik naar ouders, maar ook naar anderen duidelijk maken wat het belang is van ICT in het onderwijs. ICT gaat een steeds grotere rol spelen in de huidige tijd en zeker ook in de toekomst. Het is belangrijk dat kinderen leren om te gaan met ICT, maar ook zeker met de gevaren ervan. Dit kan de school niet alleen en hier is ook zeker de hulp van ouders bij nodig om hun kinderen hier goed in te begeleiden. Ik houd mezelf op de hoogte van ICT ontwikkelingen en weet hierdoor ook enkele professionele bronnen te vinden voor meer informatie. Dit zou zeker nog wel uitgebreid kunnen worden. De komende tijd zou ik meer willen weten over de mogelijkheden van ICT- middelen in het onderwijs, de verwerkingsvormen en met name ook het gebruik van bijvoorbeeld een digi- bord. De basisbeginselen heb ik inmiddels geleerd tijdens mijn stage, maar ik zou nog wel meer willen weten over handige tools.

dinsdag 19 juni 2012

Reflectieverslag 2

De tweede bijeenkomst 

Hier alweer een reflectieverslag van de tweede bijeenkomst. Vanavond hebben we eerst alle opdrachten doorgenomen die binnenkort op de weblog verschijnen. Heel veel nieuw materiaal dus. De rest van de avond hebben we gewerkt aan onze blog.

Conclusie van de avond: het beste resultaat geeft door te ervaren. Tijdens het spelen leer je. Dit staat haaks op de instructie van digitale didactiek. De volgende stap is CONSTRUCTIE = je zet de leerlingen aan het werk door kaders te scheppen. Je gaat zelf aan de slag in de rol van coach, omdat je dan eigenlijk faciliteert. Je helpt de mensen in hun ontwikkeling. Produceren van kennis in plaats van alleen maar reproduceren. En vergeet vooral niet: geef het doel van de les aan!

Handige websites voor de digi- lessen:

www.prowise.com
www.gynzy.com




zaterdag 2 juni 2012

Claymation Beeldende Vorming


Op 31 mei 2012 hebben we tijdens de les Beeldende Vorming een klei-animatie gemaakt een zogenaamde 'claymation'.

Onze kleicreatie is een auto met een propellor aan de voor- en aan de zijkant, die kunnen draaien. Ook de wielen geven beweging weer. Op de achtergrond verplaatst een boom en twee stenen, die zorgen voor de snelheid. Als troffee lag er een stukje kaas klaar voor de snelheidsduivel die de wedstrijd won!

Kijk zelf wie de strijd heeft gewonnen... Let op! Het filmpje gaat heeeel snel!